Home

Boek

Steunhart

contact

Steunhart

Lichamelijke verschijnselen

Kortademigheid

conditie

draaierigheid

gewicht

bloeddruk


Praktische tips

Voorbereiden op een uitstap

uitstap

Steunhart

lichamelijke verschijnselen

overdag's nachts

Zeer warme dagen

Beste bezoeker,

Onze website is nog volledig in opbouw.

Alvast bedankt voor uw interesse en begrip.

Walter Stroobant


home interressante links

Praktische tips

Voorbereiden op een uitstap

Wie draagt een steunhart:

In de eerste plaats zijn dit mensen waarbij een hartfalen optreedt. Het hart is het vitale orgaan van ons lichaam. Het zorgt voor de bloedcirculatie en dus voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de verschillende organen. Wanneer het hart niet langer in staat is dit te doen spreekt men van hartfalen of  hartinsuffciëntie. Wanneer het hart vermoeid is, heeft dit gevolgen voor het ganse lichaam en meer bepaald voor het functioneren van organen zoals de nieren, de longen, de hersenen en zelfs voor de totale spieraktiviteit.

Wat is een steunhart

Een steunhart kan je het best vergelijken met een pompje van een wasmachine. Dat is een vreemde vergelijking maar het is ongeveer wel zo.

Het is een klein pompje dat bloed door het hart aanzuigt en verder verdeelt over het hele lichaam. Op die manier voorziet het ook de vitale organen van bloed zoals de longen, de nieren en het hart.

Het pompje besturen gebeurt door een controller die via netstroom of batterijen kan gevoed worden. De controller en batterijen worden gedragen met een gordelriem of schoudertas. Het geheel weegt ongeveer 2kg. Omdat dit een elektrisch apparaatje is en daarom allergisch voor water, dien je een douchetas te dragen wanneer je gaat douchen.

Omdat het essentieel is dat de pomp blijft werken, wordt er, voor in geval van defect, eveneens een tweede toestel voorzien met dezelfde parameters om zelf onmiddellijk in te grijpen als het nodig zou zijn. Je dient dan wel onmiddellijk contact op te nemen met het ziekenhuis voor verdere afspraken of eventuele opname tot nazicht van het probleem en vervanging van defecte controller.

De afregeling van het toestel is bij elk persoon verschillend. Als het toerental te hoog staat ingeregeld kan dit een suctie veroorzaken waarbij je je draaierig, duizelig kan voelen. Opnieuw afregelen van het toestel in het ziekenhuis is dan aan de orde.

Een standaard pakket voor de patiënt is zo samengesteld dat men zich ten aller tijde kan behelpen en wordt daarom dubbel voorzien. Daarom bestaat dit uit twee controllers met de nodige aansluitingen voor netstroom. Eveneens daarbij een aansluiting voor in de wagen, werkt op de sigarenaansteker en vijf batterijen die elk zo’n 4 tot 6 uur de controller kan voorzien van stroom.
Voor uitgebreide info: www.lvad.nl