Home

Boek

Steunhart

contact

Zeer warme dagen

Lichamelijke verschijnselen

Conditie

Bloeddruk

Kortademigheid

Draaierigheid

gewicht


overdag's nachts

Praktische tips

Voorbereiden op een uitstap

home

Beste bezoeker,

Onze website is nog volledig in opbouw.

Alvast bedankt voor uw interesse en begrip.

Walter Stroobant


interressante links

Hieronder geef ik je informatie over het leven met een steunhart en meer specifiek mijn eigen ervaringenConditie

Ik heb mede door de vele kine mijn spierkracht nogal vrij snel teruggekregen. Tijdens mijn opname in het ziekenhuis ben ik daar enorm veel van verloren. Door weken stil te liggen tijdens de comateuze toestand en de weken op IZ waar de kine al startte, maar in mindere mate, had ik een enorme lichamelijke verzwakking opgelopen. Ik kon in het begin nauwelijks en met zeer veel moeite in een zetel zitten. Ik weet nog dat ik wanneer het tijd was en de stalen verpleegster werd binnengerold, mijn haren rechtop kwamen te staan en ik al begon na te denken welke smoes ik nu moest verzinnen om toch maar niet in de zetel te belanden. Alles deed gewoon pijn aan mijn lichaam door onder andere de vele ligwonden.

Nadien op de cardioafdeling begon dit stillaan te verbeteren. Ik voelde mij in prima conditie maar de realiteit was heel anders. Dagelijks kwam de kine langs maar het vlotte niet echt. Eens thuis werd daaraan gewerkt en resultaten bleven na verloop van tijd niet uit. Ik maakte vrij snel vooruitgang maar toch ontbrak er iets.

Ik zou zo snel mogelijk opnieuw willen beginnen met werken maar dit draaide helemaal anders uit dan verwacht. Ik had namelijk conditie nodig om te werken en ook hier had ik toch iets anders verwacht. Blijkt dat door de constante snelheid waarmee de pomp draait het helemaal niet mogelijk is conditie op te bouwen. Als ik lotgenoten tegenkom en ik hoor dat deze mensen gewoon gaan werken, in de tuin werken en bomen snoeien en zelfs zakken cement aan het bewerken stel ik mij hier vragen bij. Als ik dit probleem aankaart in het ziekenhuis word er mij direct op gewezen dat mijn situatie helemaal anders is en ik dan ook van heel ver moet terugkomen.bloeddruk

Bloeddruk meten bij mij is een klein probleempje. Het is namelijk onbegonnen werk om  met de normale bloeddrukmeter enige bloeddruk of polsslag te meten. Daarvoor heb je een heel gevoelig meetinstrument nodig. In het begin werd er zelfs mee gelachen. Verscheidene verpleegkundigen werden hiermee geconfronteerd en ongeloof stond op hun gezicht af te lezen. Ook de hartslag meten door het voelen in de hals of  pols is niet mogelijk. Dit komt omdat dit een motor is die aan dezelfde snelheid draait en enkel een gezoem waar te nemen is onder de linkerborst. Doordat mijn hart zelf voor slechts tien procent werkt hoor en voel je daardoor ook geen hartslag. Bij een inspanning is het soms mogelijk dat er toch een licht geklop te horen is.


Kortademigheid

Dit is iets wat ik al van in het begin heb ondervonden, zeker als je een kleine inspanning doet. Gewoon wandelen gaat best zonder al te veel problemen. Twee of drie kilometer stappen is meestal geen probleem. Maar na dit moet ik even stoppen om naar adem te happen, dertig seconden en dan terug verder voor de volgende drie kilometer. Er is maar een vereiste, warm zomerse temperaturen. In de winter is dit geheel iets anders. Als het koud wordt en daarbij winderig dan is buitenkomen bijna onmogelijk. Onmiddellijk word men de adem afgesneden. Tot aan de brievenbus gaan is dan al een hele inspanning.